top of page

T

Om ArCTiC NOrTH COnFErEnCE

Å

Arctic North Conference er en årlig kristen sommerkonferanse som blir arrangert hver juli i Lákšjohka ved Tanaelvas idylliske elvebredde i Tana kommune i Finnmark, rett ved grensen til Finland. Siden 2014 har mennesker fra alle nasjoner og generasjoner samlet seg i nord for å lovprise Gud i frihet og i fellesskap. Konferansen er et møtepunkt hvor folk kan bli inspirert, utrustet og oppmuntret til å leve ut sin tro i verden. Det er spesielt lagt vekt på å styrke den samiske identiteten blant annet ved bruk av joik og trommer under lovprisningen. Sami Indigenous Christian Center, ledet av Arild og Ragnhild Måsø, er vertskap for konferansen.

WWW

FORENT TILBEDELSE I FRIHET

Å

Vår visjon er å forene, inspirere og oppmuntre mennesker fra ulike retninger og kulturer til å tilbe Gud på sin unike måte, med sitt hjertespråk, i frihet og i fellesskap.


Vi drømmer om en verden der individuell og kulturell frihet blomstrer, og der hver person kan finne sin plass i Guds rike og tilbe ham med hele sitt hjerte. Vi ønsker å løfte opp verdens urbefolkning ved å vise dem kjærligheten og kraften i en tro som omfavner og respekterer deres kultur og identitet. Vi vil gi dem frihet til å være akkurat som de er og tilbe Gud på sin egen unike måte, i kraft av Jesu navn.
 

Sammen vil vi bygge broer, forvandle liv og utvide Guds rike.

ANC Icons.png

w

SENTRALE BIBELVERS

Å

_

JESAJA 43:5-7

_

SALME 85:9-13

_

SALME 98

_

SALME 100

_

JEREMIA 31:4

J

Å

JoiK

/jɔjk/

Joik er den samiske måten å beskrive med lyd hva vi ser og hva vi føler i VårT HJerTe.

f76ca4af620eb2f9c32f4f5b34e76046166fdbf9

D

HISTORIEN

Å

16. desember 1992 kjørte ekteparet Arild og Ragnhild Måsø på tundraen da begge plutselig fikk se et syn i frontruta; det var som om en film ble spilt av. Synet var av en bygning nær Tanaelven der mennesker var samlet for å få undervisning i å forkynne evangeliet om Jesus Kristus til hele verden, men spesielt overfor verdens urbefolkning. I synet så de seg selv stå å undervise disse menneskene, og et halvt år senere flyttet de fra Karasjok til Tana. I den tiden reiste ekteparet rundt i verden for å forkynne evangeliet til verdens urbefolkning. Maoriene på New Zealand, indianerne i Canada og inuittene på Grønland var noen av urbefolkningene de besøkte. Etter å ha hatt fast base i Tana i seks år ga Gud paret det stedet som han hadde vist dem i synet den desemberdagen i 1992. En vakker junidag i 1998 flyttet de til Lákšjohka. De fikk høre at stedet var forbannet og at ingen hadde bodd der permanent siden 1953, men Gud talte til dem og sa at det fra nå av skulle være et velsignet sted. Ekteparet flyttet til den idylliske elvebredden og bygde flere soveplasser og saunaer på stedet, i tillegg til sitt eget hus. Nå følte de på et kall til sitt eget folk: samene.

image9_edited.jpg

Z

STARTEN PÅ ARCTIC NORTH CONFERENCE

Å

Året var 2012, Arild og Ragnhild sov på verandaen. De våknet brått av at Gud talte gjennom Ragnhild og sa: "Begynn med det dere har". Ekteparet følte de skulle arrangere en konferanse på stedet hvor samer og urbefolkning kunne føle seg frie til å lovprise Gud på sin måte. De ønsket å forene sør og nord, øst og vest i fellesskap og lovprisning. Arild og Ragnhild begynte å planlegge en konferanse i 2013 hvor de inviterte venner gjennom Facebook. Fem voksne og to barn kom, de var syv personer som priste Gud sammen.

image6_edited.jpg

L

DEN FØRSTE OFFISIELLE KONFERANSEN

Å

Gud sendte ei samisk dame fra Finland, Suvi, for å hjelpe Arild og Ragnhild. Suvi hadde jobbet for Gud i både Israel og Russland, snakket flere språk og var en god administrator. Sammen startet de å planlegge den første offisielle Arctic North-konferansen som skulle arrangeres i juli 2014. De startet med ingenting, helt til de fikk en telefon fra Jorma Lappalainen, en pastor fra Finland. Han hadde kjøpt et telt som kunne romme tusen mennesker, og det teltet skulle de få.

Uken før konferansen fikk Arild et alvorlig hjerteinfarkt og havnet på sykehus. Gud beskyttet ham, og dagen før konferansen fikk han komme hjem igjen. Det var 52 mennesker som jobbet med å sette opp det store teltet og ordne alt klart til konferansen. Det kom mennesker fra Norge, Sverige, Finland, Russland og Grønland, og mange ble berørt av Gud. Konferansen ble en suksess!

image7.jpeg

H

FORSONING

Å

Arild hadde tidligere reist til Israel, hvor pastorer og kristne ledere fra Norge ba det jødiske folk om tilgivelse. Gud begynte etter dette å tale til ham om forsoning mellom det norske og samiske folk, svensker og samer, finner og samer, og russere og samer. Under den aller første Arctic North-konferansen i 2014 ble det derfor holdt en spesiell forsonings-seremoni for å be om tilgivelse og å forene nasjonene.

L

SaMI IndigenOus CHRIStIAN CENTER

Å

Vår visjon er å synliggjøre og styrke vår samiske identitet også i kristen sammenheng. Det innebærer at vårt språk og vår sangstil joik er i bruk på våre møter. Vi ønsker også å produsere nye samiske sanger og joiker til ære for vår Herre og Gud. Vårt arbeid omfatter bønn, møter, undervisning, lovsang, misjonsarbeid blant urfolk samt arrangering av konferanser, konserter og leirer. Ekteparet Arild og Ragnhild Måsø er eiere og ledere av senteret, de har et brennende hjerte for urfolk og elsker å se at mennesker blir frelst og får erfare Guds godhet. Senteret ligger i Lákšjohka ved Tanaelvas elvebredde i Tana kommune, Finnmark.

1920_edited.jpg
bottom of page